Digilent BASYS2 ROM Kaydetme


Merhaba Arkadaşlar,

     Önceki uygulamalarımızda Xilinx ISE WebPack program sonrası oluşan .bit uzantılı dosyayı Adept programı üzerinde FPGA yazan yere yüklüyorduk. Bu durumda şöyle bir sıkıntı karşımıza çıkıyor. Bilgileri ROM'a kaydedersek eğer elektrik kesilsede yani besleme kesilsede bilgi içerde saklanır. FPGA seçeneğine yüklersek besleme kesildiğinde bilgi siliniyordu. Aşağıdaki gibi küçük bir değişiklik ile bu sorunu çözebilirsiniz.



     Adım 1 : Xilinx ISE programında tasarım yapılır. Generate Programming File seçeneğine 2 kez tıklanır ve tasarım derlenir. Bu derleme sonucu .bit uzantılı program dosyanız oluşur.

     Adım 2 : Digilent firmasının Adept programı açılır. Karşımıza aşağıdaki gibi bir ekran çıkar.




     İşte tam bu adımda değişiklik yapmamız gerekir. Burada görüldüğü gibi FPGA ve PROM olarak iki kategori mevcut. FPGA kategorisini seçerseniz eğer .bit dosyasını yükledikten sonra BASYS2 kartınızın beslemesini kesip, tekrar bağlarsanız program silinir. Yani bellekte verileriniz kalmaz. Eğer PROM kategorisine .bit uzatılı dosyayı yüklerseniz burada bilgiler ROM'a kaydedilir. Kartınızın beslemesini kessenizde bilgiler saklı kalır. Bu sayede istediğiniz yerde eski bilgilerinizi kullanabilirsiniz.

     Adım 3 : PROM'a yükledik diyelim herşey güzel sorun yok gibi duruyor. Ama burada bir sorunumuz daha var. Eğer FPGA kategorisine yükleme yapıyorsanız Generate Programming File sekmesinde Startup Options ayarında FPGA Startup Clock'u JTAG Clock yapmanız gereklidir. 

     Eğer PROM'a yükleme yapıyorsak yine aynı sekmede FPGA Startup Clock'u CCLK yapmamız gereklidir. Yükleme aşamasında zaten Adept programı size bu uyarıyı yapıyor. Ama es geçerseniz çalışmada sıkıntılar yaşayabilirsiniz.

     Adım 4 : PROM'a kaydet, CCLK Startup'ı ayarla ve program tuşuna bas. Sonra istediğin yerde board üzerinde tasarımını çalıştır.



Kolay gelsin. İyi çalışmalar. 

Yorumlar

  1. merhabalar,
    öncelikle emeğiniz için teşekkürler, faydalı bir yazı olmuş. bir kaynakta (http://www.eee.hku.hk/~engg1015/fa12/handouts/promprog-4up.pdf) ROM üzerine çok kez yazmanın PROM'un ömrünü kısaltacağından bahsedilmiş. board üzerinde çalışan arkadaşların bilmek isteyeceğini düşündüğüm için paylaşmak istedim.
    iyi çalışmalar

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Basit Bir EKG Nasıl Yapılır?

Digilent BASYS2 7 Segment Kullanımı

Yapay Zeka ile Kalp Krizi Teşhisi Part 1 - Matlab